W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę
Wytrawne rogaliki można zjeść na śniadanie, kolację, można je zabrać do szkoły, pracy albo na weekendową wycieczkę za miasto. Są też doskonałą przekąską imprezową. Bazą jest proste, drożdżowe ciasto, a nadzienie to szynka i ser. Na bazie przepisu można też skomponować własne nadzienie, a inspiracje podajemy na końcu.
Jak zrobić wytrawne rogaliki z szynką?
Podobne rogaliki w wersji ekspresowej można zrobić z gotowego ciasta francuskiego, jednak gorąco polecamy spróbować tej wersji z ciastem drożdżowym. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, to przepis wymaga nieco cierpliwości, jeśli jednak dysponujesz robotem z hakiem do wyrabiania ciasta, to można powiedzieć, że zrobi się samo: twoje zadanie to tylko odmierzyć składniki.
Nadzienie to kawałki szynki i żółtego sera. Możesz wybrać dowolne, można też wykorzystać do takich rogalików resztki wędlin i sera, które zostały w lodówce (wówczas można je zetrzeć na tarce i w takiej formie kłaść na trójkąty ciasta, a potem zawijać.
Rogaliki przed pieczeniem posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Jeśli masz ochotę, na tym etapie można ciasto dodatkowo posypać makiem, suszonymi ziołami czy ziarenkami sezamu.
Przepis: Rogaliki z szynką i serem
Wytrawne rogaliki drożdżowe.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 218 w każdej porcji
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 4,5 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
na nadzienie:
- 12 plasterków szynki
- 12 plasterków żółtego sera
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj lekko ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Wymieszaj i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować. Dodaj wodę, roztopione masło, a następni sól i stopniowo mąkę. Wyrabiaj ciasto ok. 8-10 minut i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
- Robienie rogalikówWyrośnięte ciasto zagnieć lekko, podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na koło i podziel na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym układaj pół plasterka szynki i pół plasterka sera. Zawijaj rogaliki i układaj na blasze, aby nieco podrosły.
- Pieczenie rogalikówRogaliki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Rogaliki można podawać na ciepło i na zimno. Aby były ciepłe, przed podaniem można je włożyć ponownie na krótko do piekarnika.
Inne pomysły na wytrawne rogaliki
Rogaliki z tego przepisu możesz nadziewać również innymi składnikami. Mogą to być także inne sery i wędliny, np. ser pleśniowy, feta, salami czy nawet kawałki parówek. Rogaliki będą dobrze smakować także z bezmięsnymi farszami, np. ze szpinakiem czy pieczarkami.
W wersji z szynką i serem można też zrobić rogaliki, które będą w smaku nawiązywały do pizzy. Wówczas posmaruj wnętrze rogalików sosem pomidorowym lub keczupem.